Svijet
0

Poruka Teheranu da se uzdrži od nasilja

SRNA
Lideri EU osudili su danas iransko tretiranje protesta, koji su uslijedili nakon objavljivanja rezultata predsjedničkih izbora, apelujući na Teheran da se uzdrži od nasilja i pokrene istragu u vezi sa izborima.

"Evropska unija analizira odgovor na proteste širom Irana sa velikom zabrinutošću", kaže se u zajedničkom saopštenju lidera EU nakon samita u Briselu.

U saopštenju se ističe da EU oštro osuđuje  korištenje sile i nasilja protiv demonstranata što je dovelo do gubitka života i da vlasti treba da se uzdrže od upotrebe sile.

Iranski državni mediji javili su da je osam ljudi ubijeno tokom protesta nakon objavljivanja rezultata predsjedničkih izbora, na kojima je ubjedljivu pobjedu ostvario Mahmud Ahmadinedžad.

U saopštenju se 	 ističe važnost uključenja Irana u odnose sa  međunarodnom zajednicom, posebno u vezi sa nuklearnim programom zemlje.

Vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei zatražio je danas hitno okončanje protesta.

Njemački kancelar Angela Merkel rekla je da je govor Hamneija, u kome je optužio "strane sile" za miješanje u rezultate izbora, "razočaravajući".
Iako su mnoge evropske zemlje i međunarodne organizacije za ljudska prava kritikovale izbore i događaje koji su uslijedili američki predsjednik  ipak nije bio  oštar, ostavljajući vrata otvorena za eventualni  dijalog.

"Ne želimo da ostavimo utisak da se stranci  miješaju u izbore u Iranu, ali ako nešto morate da osudite onda morate da osudite", rekao je francuski predsjednik Nikolas Sarkozi, dodajući da on razumije poziciju američkog predsjednika.

Britanski premijer Gordon Braun rekao je da želi dobre odnose sa Iranom dok je Teheran u stanju da pokaže svijetu da su izbori provedeni  pošteno  i da niej bilo gušenja prava i nasilja nad pojedincima.

Početkom sedmice britanski sekretar Dejvid Miliband rekao je da će sumnje oko izbora imati uticaja na razgovore o iranskom nuklearnom programu  koji uključuje Francusku, Britaniju, Njemačku, SAD, Rusiju i Kinu.

Njemački ministar inostranih poslova Frank Valter Štajnmajer kaže da je važno održati dijalog sa Iranom i Njemačka još uvijek želi da Teheran učestvuje u sastanku ministara inostranih poslova  G8 u Trstu naredne sedmice.