Afganistan
0

Poruka talibana: "Nismo prijetnja Zapadu"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Talibani su u srijedu, na osmu godišnjicu invazije na Afganistan, u kojoj su svrgnuti s vlasti, poručili da nisu prijetnja Zapadu, ali da će nastaviti borbu protiv stranih okupacionih snaga u zemlji.

Međunarodne trupe, na čelu sa SAD-om, započele su 7. oktobra 2001. godine operaciju u Afganistanu i, uz pomoć afganistanskih grupa, poslije petonedjeljnih sukoba svrgle su talibansku vladu, koja je prethodno odbila da izruči Washingtonu lidere Al-Qaide osumnjičene za napade na SAD 11. septembra 2001, podsjetio je Reuters.

  • Nismo imali i nemamo plan da naudimo drugim zemljama, uključujući one u Evropi. Naš cilj je nezavisnost zemlje i uspostavljanje islamske države, navedeno je u saopćenju talibana, objavljenom na internet siteu te grupe.

  • Međutim, ako vi (NATO i SAD) želite da kolonizujete zemlju ponosnih i pobožnih Afganistanaca, pod besmislenim izgovorom rata protiv terorizma, onda treba da znate da je naše strpljenje beskrajno i da smo spremni za dugotrajan rat".

Američki predsjednik Barack Obama, koji je nazvao poraz ekstremista u Afganistanu i Pakistanu prioritetom svoje vanjske politike, uskoro treba da odluči da li će uputiti još vojnika u Afganistan.

Glavnokomandujući snaga SAD-a i NATO-a u Afganistanu, američki general Stanley MChristal, upozorio je, u izvještaju o situaciji u toj zemlji, podnijetom prošlog mjeseca Pentagonu, da pobjeda nije moguća bez povećanja broja vojnika.

U Afganistanu je sada razmješteno više od 100.000 stranih vojnika, od kojih su 62.000 Amerikanci.

Neki zapadni zvaničnici strahuju da bi povlačenje iz te zemlje značilo da će se talibani vratiti na vlast i da će Afganistan ponovo postati uporište Al-Qaide, iz kojeg će ekstremisti planirati buduće napade na zapadne zemlje.