Svijet
0

Poruka povodom Svjetskog dana stanovništva

FENA
Svjetski dan stanovištva je vrijeme kada se trebamo usmjeriti na angažman i poduzimanje akcije kako bi se osiguralo da svaka trudnoća bude željena i svaki porod siguran, da nijedna mlada osoba ne bude zaražena HIV-om i da se prema svakoj ženi i djevojci odnosi sa dignitetom i poštovanjem, poručila je u utorak izvršna direktorica UNFPA Thoraya Ahmed Obaid, povodom 11. jula Svjetskog dana stanovništva.

Tema Svjetskog dana stanovništva ove godine je: Muškarci kao partneri u materinskoj zdravstvenoj zaštiti.

U svojoj poruci Obaid ističe da danas veliki broj žena umire nepotrebno zbog komplikacija u trudnoći i prilikom poroda.

Istaknula je da svake minute, jedna žena izgubi život. Svake minute, gubitak majke razbija porodicu i ugrožava dobrobit preživjelog djeteta. Na svaku ženu koja umre, 20 ili više žena doživljava ozbiljne komplikacije kao što su porodiljska fistula.

"Svjetski lideri obavezali su se na poboljšanje materinske zdravstvene zaštite i unapređenje rodne jednakopravnosti. Muškarci mogu dati ogroman doprinos koristeći svoju moć za pozitivne promjene. Muškarci imaju moć u velikom broju situacija počevši od donošenja ličnih i porodičnih odluka do odluka politika i programa koje se donose na svim nivoima vlasti", kaže Obaid.

UNFPA, Populacijski Fond Ujedinjenih Nacija, podržava incijative sigurnog materinstva širom svijeta.

"Radimo sa vladama i drugim partnerima kako bi se osiguralo da svaka žena ima pristup trima zdravstvenim uslugama u oblasti reproduktivnog zdravlja koje spašavaju živote žena. Te usluge su dobrovoljno planiranje porodice, stručna njega prilikom poroda i hitna porodiljska njega ukoliko nastanu komplikacije prilikom poroda. U zemljama u kojim su ove službe dostupne, više majki i beba preživljava. Iskustvo pokazuje da sudjelovanje i učešće muškaraca može napraviti veliku razliku. Obeshrabrivanjem ranog braka, promovisanjem obrazovanja djevojčica, poticanjem pravednih odnosa i podržavanjem reproduktivnog zdravlja i prava žena, postiže se napredak.

Danas, na Svjetski dan stanovništva, vrijeme je da svi muškarci – kao očevi, braća, supruzi, lideri u zajednici i religijske vođe, i predstavnici vlasti – postanu partneri u materinskoj zdravstvenoj zaštiti. Zajedno možemo učiniti ovo bude posljednji dan u kojem je umrlo 1440 žena tokom trudnoće i poroda.

Niti jedna žena ne bi trebala umrijeti dajući drugi život. Uradimo sve što možemo kako bismo promovirali pravo svake žene da uživa u životu punom zdravlja, poštovanja i jednake mogućnosti", kaže se u poruci izvršne direktorice UNFPA Thoraya Ahmed Obaid, povodom 11. jula Svjetskog dana stanovništva.