Svijet
171

Poruka na aerodromu u Beču izazvala burne reakcije: "Turska dopušta seks s mlađima od 15"

Klix.ba
Tursko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na konsultacije austrijskog otpravnika poslova u Ankari zbog neprimjerenog natpisa o Turskoj na ekranu s vijestima na bečkom aerodromu.

Ankara je bijesna zbog poruke koja je stajala na službenom aerodromskom ekranu.

"Turska dopušta spolni odnos s djecom mlađom od 15 godina", pisalo je na ekranu gdje se inače mogu pročitati službene obavijesti. Fotografija sada kruži društvenim mrežama.

"Austrijskom otpravniku poslova jasno smo izrazili uznemirenost i prenijeli reakciju zbog natpisa koji narušava ugled Turske i namjerno pogrešno informiše javnost", rekao je dužnosnik te dodao da je poruka uklonjena nakon reakcije Turske, prenosi Index.hr.

Inače, turski ustavni sud prošli je mjesec donio odluku o uklanjanjanju članka krivičnog zakona prema kojem se svi oblici spolnog odnosa s djecom mlađom od 15 godina smatraju seksualnim zlostavljanjem.

Odnosi između Austrije i Turske zahladili su i postali napeti nakon vojnog udara, kada se nekoliko austrijskih ministara izjasnilo protiv ulaska Turske u Evropsku uniju.

Austrijski ministar odbrane za Tursku je vezao diktaturu, dok je turski ministar vanjskih poslova Austriju opisao kao prijestolnicu radikalnog rasizma.