Svijet
0

Portugalska policija ponovo pokrenula istragu o Maddie

FENA
Madeleine McCann
Madeleine McCann
Portugalske vlasti su formirale policijsku ekipu koja će ponovo ispitati elemente istrage o slučaju Madeleine McCann, britanske djevojčice koja je nestala 2007. godine na jugu Portugala, saopćila je sudska policija.

"Državna policijska uprava je odlučila prije godinu dana da formira radnu ekipu od koje je zatraženo da pristupi novoj analizi elemenata prikupljenih za vrijeme istrage o nestanku Madeleine McCann", izjavio je Pedro do Carmo, pomoćnik direktora državne policije.

Ekipa istražitelja koji pripadaju sudskoj policiji u Portu, na sjeveru Portugala, sarađuje s kolegama iz Scotland Yarda, precizirao je direktor.

"Cilj ove istrage je da eliminira najmanju sumnju u mogućnost pronalaženja odgovora na nestanak koji do danas nije rasvijetljen ", dodao je on.

Malena Madeleine McCann, zvana Maddie, nestala je iz svoje sobe u turističkom kompleksu u Praia da Luz, na jugu Portugala, 3. maja 2007. godine, nekoliko dana prije svog četvrtog rođendana, dok su njeni roditelji večerali u obližnjem restoranu. Maddie nije nikada pronađena.

Portugalska policija je zatvorila istragu nakon 14 mjeseci, ali su rodtelji Kate i Gerry McCann u maju 2010. godine dobili obećanje britanskog premijera Davida Camerona da će Scotland Yard ponovo ispitati ovaj slučaj.

Saradnja između policije u Portu i Scotland Yarda "obavlja se u najvećoj diskreciji i tako će se nastaviti", kazao je Carmo.

Činjenica da se ponovo ispituje arhivirani slučaj "uobičajena je praksa u okviru policijskih kriminalističkih istraga", naglasio je zvaničnik portugalske policije objasnivši da se ipak ne radi o ponovnom otvaranju istrage.