Svijet
0

Portugal odbacio optužbe o prebacivanju zatvorenika u Guantanamo

FENA
Portugalska vlada odbacila je u utorak zaključke izvještaja jedne britanske nevladine organizacije prema kojoj je Portugal prebacio više od 700 zatvorenika u američki logor Guantanamo na Kubi.

"Naravno, odbacujemo zaključke tog izvještaja", izjavio je državni sekretar za evropske poslove Manuel Lobo Antunes za novinsku agenciju Lusa, u prvom reagiranju portugalske vlade na izvještaj koji je u utorak objavila nevladina organizacija Reprieve.

Portugal je prebacio između 728 i 774 zatvorenika u logor Guantanamo, na otoku Kubi, smatra ova organizacija, koja kaže da se njen izvještaj temelji na zvaničnim portugalskim podacima kao i na informacijama američkog ministarstva odbrane te iskazima zatvorenika.

"Izražavamo našu osudu, naše odbacivanje, a također naše negodovanje", rekao je Lobo Antunes, naglasivši da je "portugalska vlada veoma transparentno dostavila sve informacije kojima je raspolagala".

"Nijedan od elemenata ne ukazuje da je Portugal djelovao ilegalno", zaključio je Lobo Antunes, pozivajući se na zaključke istražne komisije Evropskog parlamenta, koji je o ovoj stvari raspravljao u decembru 2006.