Svijet
0

Portugal će lisabonski ugovor ratificirati u parlamentu

FENA
Portugalski premijer Jose Socrates odlučio je novi evropski ugovor ratificirati u parlamentu, objavila je u srijedu portugalska agencija Lusa, pozivajući se na izvore iz vladajuće Socijalističke stranke.

Službena odluka portugalske vlade bit će objavljena poslijepodne u parlamentu, u povodu rasprave o Lisabonskom ugovoru, potpisanom 13. decembra u portugalskom glavnom gradu.

Odluka da će novi evropski ugovor biti ratificiran u parlamentu, a ne referendumom, koji je Socijalistička stranka obećala 2005., donesena je noću na srijedu većinom glasova Političkog odbora stranke.

"Socijalistička stranka obvezala se (na referendum) u pogledu ustavnog sporazuma. Sada govorimo o Lisabonskom ugovoru koji tada nije postojao. Okolnosti su se u potpunosti promijenile. To je drukčiji ugovor", rekao je Socrates nakon tog sastanka, kako prenosi Lusa.

Portugalska vlada odlučila je pričekati kraj svojeg šestomjesečnog mandata na čelu Europske unije za objavu odluke o načinu ratifikacije novog ugovora EU-a, no nekoliko puta kazala je da ne isključuje nijednu mogućnost.

Slovensko predsjedništvo Europske unije upozorilo je u utorak Lisabon da ne raspisuje referendum jer bi to moglo imati posljedice u drugim zemljama članicama.

Lisabonski ugovor, koji zamjenjuje propali europski ustav odbačen na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj 2005., napisan je upravo na način da bude ratificiran parlamentarnim putem, a ne referendumima, što je mnogo riskantnije.

Od 27 zemalja članica EU-a, samo je Irska po ustavu obvezna održati referendum.

Ugovor je 17. decembra prvi ratificirao mađarski parlament.

Češka je ratifikaciju u parlamentu najavila za kraj januara, a francuski parlament ratificirati bi ga trebao početkom februara, javila je Hina.

Lisabonski ugovor trebao bi pojednostaviti djelovanje proširene Unije i ukloniti institucionalne zapreke za daljnje proširenje. Na snagu bi trebao stupiti 1. januara 2009.