Odlazak Philipa Crowleyja
0

Portparol State Departmenta podnio ostavku

SRNA
Philip Crowley
Philip Crowley
Portparol State Departmenta, Philip Crowley podnio je danas ostavku nakon što je kritikovao Pentagonov tretman američkog vojnika Bradleyja Manninga, osumnjičenog da je proslijedio hiljade diplomatskih depeša i vojnih dokumenata internet-stranici "Wikileaks", kao "kontraproduktivan".

"Imajući na umu posljedice moje izjave, za koju preuzimam punu odgovornost, podnosim ostavku na mjesto pomoćnika sekretara za odnose sa javnošću i portparola State Departmenta", rekao je Crowley.

Crowley je rekao da je on želio da naglasi "širi, pa i strateški uticaj tajnih akcija nacionalne službe sigurnosti i njihov utjecaj na globalnu poziciju SAD".

Državni sekretar Hillary Clinton istakla je dugogodišnju službu Crowleyja u SAD prihvatajući njegovu ostavku.

"Crowley je uzorno služio državi više od tri decenije, i u uniformi i kao civil, duboko posvećen državnoj politici i državnoj diplomatiji", rekla je ona.

Clintonova je rekla da će Michael Hammer, zamjenik portparola State Departmenta, preuzeti dužnost Crowleyja.

Novinari su pitali Crowleyja u petak šta misli o mučenju vojnika Bradleyja Manninga, koji je u vojnom zatvoru zbog odavanja tajnih vojnih dokumenata i diplomatskih depeša "Wikileaksu", koje su onda objavljeni u medijima širom svijeta.
Crowleyje rekao da je Manninga tretman, koji uključuje sate i sate u samici i prisiljavanje da spava potpuno nag, "glup, smiješan i potpuno kontraproduktivan".

"Ipak, Bradley Mening je na pravom mjestu", rekao je Crowley u petak, dodajući da su "ponekada tajne potrebne" kako bi se ostvarili američki diplomatski interesi.

Isti dan, američki predsjednik Barack Obama istakao je da je Pentagonov tretman Crowleyja sasvim odgovarajući.

Manning (23) uhapšen je u junu dok je bio raspoređen u Iraku, zbog sumnji da je proslijedio veliki broj tajnih američkih vladinih dokumenata "Wikileaksu".

Prošle sedmice, američka vojska objelodanila je 22 dodatne tačke optužnice protiv Manninga, uključujući "pomaganje neprijatelju", koja podrazumijeva smrtnu kaznu.