"NATO kriv za krvoproliće"
0

Portparol Gadafija: Više hiljada vojnika brani Tripoli

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Libijsku prijestonicu Tripoli brani "više hiljada vojnika", izjavio je danas Musa Ibrahim, portparol Moamera Gadafija.

"Više hiljada profesionalnih vojnika i dobrovoljaca brani grad", rekao je Musa novinarima u Tripoliju nakon što su pobunjenici saopćili da su počeli operaciju izolacije libijskog lidera. Međutim, Ibrahim nije prokomentirao tvrdnju pobunjenika, prenosi AFP.

Ibrahim je optužio NATO da je pomogao pobunjenike avionima, oružjem, informacijama i logističkom podrškom i okrivio države članice Alijanse za krvoproliće u Libiji. "Ljude pogubljuju na ulicama Zavije, Garijana i (zapadnog predgrađa Tripolija) Džanzur", dodao je Musa.

"Za NATO je najvažnija stvar pad libijske vlade", rekao je on i dodao da je zapadna alijansa "pojačala nemoralnu kampanju protiv libijskog naroda". Ibrahim je optužio pobunjenike da su tokom proteklih dana pogubili 34 osobe, ne precizirajući gdje i dodao da su pobunjenici odgovorni za nekoliko silovanja u mjestu Sorman na zapadu zemlje.

Nakon noći u kojoj su odjekivale eksplozije i puščana paljba, danas poslije podne u Tripoliju je mirno, javio je novinar AFP-a s lica mjesta, ali očevici navode da se u nekoliko predgrađa još čuje pucnjava, na primjer u predgrađu Tadžura. Pobunjenici u Bengaziju tvrde da je u prijestonici u toku operacija "Sirena" čiji je cilj izolacija Gadafija i njegova predaja ili odlazak.

Agencije javljaju da je vatra u nedjelju otvorena na malteški brod koji je trebalo da evakuira strane državljane iz Tripolija, pa je bio prisiljen da se povuče na pučinu.

"Malteški brod MV Triva 1 koji je trebalo da evakuira strane državljane iz Libije nije jutros mogao da uđe u luku Tripoli. Na njega je otvorena vatra tako da je morao da se vrati na pučinu", prenio je AFP, dodajući kako traju razgovori s pobunjenicima koji treba da dozvole ulazak broda u luku i bezbjednu evakuaciju stranaca.