Svijet
38

Porota u SAD-u presudila da se Bosancu oduzme državljanstvo zbog navodnog ratnog zločina

Klix.ba
Edin Sakoč, američki državljanin porijeklom iz BiH, osumnjičen za ratne zločine i laganje američkih imigracionih vlasti u vezi s njegovom ulogom u agresiji na BiH osuđen je u petak u Vermontu.

Ukoliko njegova žalba bude odbijena, Sakoču će biti oduzeto američko državljanstvo i bit će deportovan u BiH, rekla je pomoćnica glavnog državnog tužioca Eugenia Cowlws. Sakoč bi također mogao dobiti i 10 godina zatvora.

Sakoča se tereti da je u julu 1992. godine oteo i silovao Srpkinju, kao i da je podsticao na ubistvo njenih članova porodice.

Tužitelj je izjavio, prenosi AP, da je Sokoč "silovao pravoslavku u Počitelju te pomagao u ubistvu dvije starije žene iz njene porodice. One su iz porodice bosanskih Srba".

On je, kako navodi AP, u SAD stigao 2001. godine te je optužen da je lagao o svojoj ulozi u ratu, odnosno ratnim zločinima koje je počinio. Zahtjev za državljanstvo SAD-a je podnio 2007. godine.

Sakočevi advokati koji će se vjerovatno žaliti na presudu su kazali kako smatraju da presuda nije dobra, a to dokazuju time što je on osuđen za laganje, a da istovremeno njemu nije dokazan zločin o kojem je navodno lagao.

"Oni nisu dokazali da je Sokoč počinio krivično djelo", rekao je njegov branitelj Steven Barth.

Američki okružni sudija William Sessiones III je primijetio istu stvar.

"Nije dokazano da je Sokoč počinio ratne zločine ili da je progonio bilo koga", rekao je sudija nakon što je porota Sakoča proglasila krivim.

Sakoč je napustio sudnicu bez bilo kakvih komentara, a njegovi advokati su dobili 30 dana da pripreme žalbu.

Barth, Sakočev branitelj, je tokom suđenja kazao da je zločin počinio "moćni zapovjednik vojske bosanskih Hrvata" te da se Sakoč ne može smatrati odgovornim za postupke druge osobe ili osoba, iako je bio svjestan da su se ti zločini dogodili.

Njegovi advokati smatraju i to da su izjave svjedoka bile nedoslijedne te da je osoba koja ga je optužila za silovanje nekoliko puta mijenjala svoj iskaz.