Svijet
0

Porošenko: Vjerujem da smo blizu rješenja spora sa Rusijom

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je posjetio Kharkiv na istoku Ukrajine i tom prilikom obišao tamošnje postrojenje za proizvodnju vojnih vozila, te se sastao sa lokalnim zvaničnicima u toj kriznoj regiji.

Porošenko je posjetio i Univerzitet zračnih snaga u Kharkivu i tom prilikom komentirao aktuelnu situaciju, naglasivši da će predstojeći susret sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom naredne sedmice u Milanu biti veoma težak.

O predstojećem susretu sa Putinom, Porošenko je razgovarao i sa lokalnim zvaničnicima Kharkiva.

"Za šest dana ću se u Milanu sastati sa premijerima Italije, Njemačke i Velike Britanije, sa liderima Evropske unije, ali i sa ruskim predsjednikom Putinom. Ne mislim da će to biti lagan sastanak, ali ja sam optimista“, kazao je Porošenko.

Ističući da je rješenje ukrajinsko-ruskog nesporazuma o prirodnom gasu blizu, Porošenko je kazao da se nada da će i 17. oktobra u Milanu o tom pitanju biti napravljen iskorak, te dodao da će biti razgovarano i o implementaciji stavki mirovnog plana i memoranduma iz Minska.

"Prijedlozi koje će Ukrajina podnijeti su precizni i konstruktivni i vjerujem da smo blizu rješenja“, kazao je Porošenko, koji je naglasio neophodnost provedbe svih dogovorenih stavova u pravcu rješenja krize na istoku zemlje.

Porošenko je i dan ranije posjetio ukrajinsku vojsku u Donjecku i Luhanjsku i tom prilikom bio i na tamošnjim linijama fronta.