Svijet
0

Porošenko: Učinit ćemo sve da Ukrajinci više ne ginu od terorističke ruke

Klix.ba
Petro Porošenko (Foto: EPA)
Petro Porošenko (Foto: EPA)
Ukrajinski novoizabrani predsjednik Petro Porošenko je obećao da će kazniti "bandite", nakon što su proruski pobunjenici jučer oborili ukrajinski vojni helikopter i ubili pritom 14 ljudi.

Porošenko je naveo da ova krivična djela ukrajinskih neprijatelja neće ostati nekažnjena. Helikopter je oboren u blizini istočnog grada Slovjansk, a među ubijenima je i jedan vojni general.

Inače, u Slovjansku su se odigrale žestoke borbe između pobunjenika i ukrajinske vojske. Rusija je ponovo pozvala Kijev da zaustavi vojnu kampanju protiv proruskih pobunjenika te započne međunacionalni dijalog, piše BBC. Istovremeno, ruski Gazprom je zaprijetio da će prekinuti isporuku gasa Ukrajini ako ne plati svoj ​​ogromni dug.

Porošenko, koji je osvojio predsjedničke izbore prošle sedmice, izrazio je saučešće porodicama članova posade helikoptera.

"Moramo poduzeti sve da Ukrajinci više ne ginu od terorističke ruke", odlučan je.

Sukob između Ukrajinaca i proruskih pobunjenika je intenziviran u posljednjih nekoliko dana. Pobunjenici kažu da su prije nekoliko dana izgubili do 100 boraca kada su bezuspješno pokušali da zauzmu aerodrom u Donjecku, a među poginulima su 33 ruska državljana.