Svijet
0

Porošenko: Neću nikome dozvoliti da od istoka Ukrajine napravi Somaliju

FENA
Petro Porošenko (Foto: EPA)
Petro Porošenko (Foto: EPA)
Budući ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je u ponedjeljak kako neće dopustiti proruskim separatistima da istok zemlje, u kojem traje oružana pobuna, pretvore "u Somaliju".

Osvojivši 54 posto glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora, budući šef države je potvrdio na konferenciji za štampu da želi "evropsku integraciju" zemlje i zadržati Arsenija Jacenjuka kao premijera.

"Rusija je spremna za dijalog s novim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom izabranim u nedjelju u prvom krugu predsjedničkih izbora", izjavio je u ponedjeljak šef ruske diplomacije i pozvao na prekid "antiterorističke" operacije na istoku Ukrajine.

"Spremni smo za dijalog s predstavnicima Kijeva, s Petrom Porošenkom", izjavio je Sergej Lavrov. On je ocijenio da bi nastavak operacije vlasti iz Kijeva protiv ruskih separatista na istoku Ukrajine bio "velika greška".

Svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič, koji je krajem februara pobjegao u Rusiju, kazao je u ponedjeljak kako "poštuje" izbor naroda.