Svijet
0

Porodice njemačkih žrtava leta MH17 tuže Ukrajinu

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Porodice njemačkih žrtava leta MH17 Malaysia Airlinesa, koji je oboren iznad Ukrajine, namjeravaju tužiti državu i njenog predsjednika za ubistvo iz nemara u 298 slučajeva, izjavio je u nedjelju advokat koji ih predstavlja.

Profesor vazduhoplovnog prava Elmar Giemulla, koji predstavlja tri porodice njemačkih žrtava, rekao je da je, prema međunarodnom zakonu, Ukrajina trebala zatvoriti svoj zračni prostor ukoliko nije mogla garantirati sigurnost letova.

"Svaka država je odgovorna za sigurnost u svom zračnom prostoru. Ako nije u mogućnosti da garantira sigurnost onda mora zatvoriti svoj zračni prostor. Budući da se to nije desilo, Ukrajina je odgovorna za nastalu štetu", rekao je Giemallu u saopćenju poslanom Reutersu.

Njemački nedjeljnik Bild am Sonntag citirao je Giemulla kako kaže da je nezatvaranjem zračnog prostora Ukrajina prihvatila činjenicu da će životi stotina nedužnih ljudi biti "uništeni" i da ovo predstavlja kršenje ljudskih prava.

Avion se srušio u Ukrajini na teritoriji pod kontrolom proruskih separatista 17. jula pri čemu je poginulo 298 osoba, a dvije trećine su bile iz Holandije. Četiri Nijemca su poginula u nesreći.

Ukrajine i zapadne zemlje su optužile pobunjenike da su oborili avion s naprednom raketom napravljenom u Rusiji.

Rusija je odbacila optužbe da snabdijeva pobunjenike protuavionskim SA-11 Buk raketnim sistemima.

Giemulla je planirao da predoči slučaj Evropskom sudu za ljudska prava za oko dvije sedmice, optužujući Ukrajinu i njenog predsjednika Petra Porošenka za ubistvo iz nehata u 298 slučajeva.

On će također tražiti kompenzaciju za žrtve u iznosi od milion eura po žrtvi, izvijestio je Bild am Sonntag.