BBC
0

Porodice mole za osuđene novinarke

SRNA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Porodice dvije američke novinarke koje su osuđene u Sjevernoj Koreji obratile su se vlastima ove zemlje sa molbom za njihovo oslobađanje, prenosi danas BBC.

Porodice Eune Lee i Laure Ling saopštile su da su očajne poslije presude kojom su njih dvije osuđene na 12 godina teškog rada zbog ilegalnog ulaska u Sjevernu Koreju sa teritorije Kine tokom snimanja granice u martu.

Američki državni sekretar Hilarry Clinton izjavila je da administracija ispituje "svai mogući pristup" da bi oslobodila žene.

Suđenje ovim novinarkama održano je u vrijeme pojačanih tenzija povodom sjevernokorejskog nuklearnog programa, ali je Clinton naglasila da su ovo "potpuno odvojena pitanja".

Porodice novinarki navode da su zabrinute zbog "mentalnog zdravlja i stanja" dvije žene.

"Tražimo od vlasti Sjeverne Koreje da pokažu saosjećanje i dozvole Lauri i Euni da se vrate svojim porodicama", navodi se u zajedničkom saopštenju dvije familije.

U tekstu se dodaje da Ling pati od čira na želucu, a da Lee ima četvorogodišnju kćerku koja "pokazuje znake duševne patnje".
Ubrzo poslije suđenja sjevernokorejska zvanična agencija KCNA saopštila je da su dvije žene počinile "ozbiljno krivično djelo" i da će biti osuđene na "prevaspitavanje kroz rad".