Francuska
0

Porodica Obama na romantičnoj večeri u Parizu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik Barack Obama i njegova porodica u subotu navečer posjetili su parišku katedralu Notre-Dame, u okviru privatnog posjeta Francuskoj, a potom su večerali u jednom elitnom bistrou, javila je agencija France presse.

Prvi američki par i njihove djevojčice proveli su više od sat vremena u katedrali, koja je za tu priliku bila zatvorena za javnost. Velika predsjednička povorka, uz snažne mjere osiguranja, potom je krenula prema restoranu La fontaine de Mars, nekoliko blokova od Ajfelovog tornja, gdje je predsjednički par večerao. Iako je restoran, legenda pariške gastronomije utemeljen početkom 20. stoljeća, bio otvoren i drugim posjetiteljima, stavljen je pod snažnu zaštitu policije i žandarmerije.

"Atmosfera je bila vrlo opuštena. Oni su bili zadovoljni. Kažu da su jeli izvrsno jelo", rekao je konobar Gabriel de Carvalho koji ih je poslužio.

"Bilo ih je pet za stolom: predsjednik, Michelle Obama, jedna od njihove dvije kćeri, jedna američka spisateljica i peta osoba", rekao je, dodajući da je predsjednik bio vrlo ljubazan s osobljem, te da nije pio vino već samo vodu. Nakon večere, porodica se vratila u rezidenciju američkog veleposlanika.

U nedjelju bi predsjednik Obama trebao otputovati iz Pariza, a Michelle, Malia i Sasha trebale bi navodno produžiti posjet do ponedjeljka, radi novih kulturnih i turističkih obilazaka, prenose agencije.

Barack Obama u subotu je u Normandiji odao počast savezničkim vojnicima poginulima u Drugome svjetskom ratu, na svečanosti organiziranoj u povodu 65. godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiju.

Ceremoniji su prisustvovali francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, britanski premijer Gordon Brown, britanski princ Charles, kanadski premijer Stephen Harper i 1.500 veterana Drugog svjetskog rata. Za američke predsjednike tradicija je da posjete Normandiju. Ronald Reagan bio je na obilježavanju 40. godišnjice Dana D, Bill Clinton deset godina kasnije, a George W. Bush 2004. godine.