Svijet
0

Poreske vlasti Italije zaplijenile novac UniCredit banke

FENA
Italijanska poreska policija zaplijenila je 245 miliona eura (338,5 miliona dolara) najveće italijanske banke UniCredit, u okviru istrage zbog navodne poreske prevare u 2007. i 2008. putem složene finansijske šeme u kojoj je učestvovala i britanska banka Barclays, saopćili su danas pravosudni i bankini izvori.

Rukovodioci dvije banke su, prema tim izvorima, pod istragom, uključujući bivšeg izvršnog direktora UniCredita Alesandra Profuma, koji je dao ostavku prije godinu dana, prenijele su agencije.

Glasnogovornik UniCredita je izjavio da je "veoma iznenađen" tom zapljenom imovine, ukazavši da je "siguran da je banka poslovala ispravno".

Navodna prevara je vezana za poreske deklaracije za 2007. i 2008. i korištenje kompleksnog finansijskog mehanizma, poznatog kao "Projekt Brontos", koji je razvila banka Barclays, a koristio UniCredit.

Ta šema je, kako je ukazao sud u Milanu, omogućila UniCredit banci da plaća manji porez u Italiji tako što je prevodila kamate u dividende, koje su u Italiji uglavnom izuzete iz plaćanja poreza.

Prema izvještajima italijanskih medija, UniCredit je trebalo da plaća porez od 100 posto gotovinskog priliva u okviru te šeme, ali je plaćao porez od svega pet posto jer je taj priliv okarakteriziran kao dividende, umjesto kao kamate na bankarski depozit.

Poreska policija je novac UniCredita zaplijenila s računa te banke u "Banci Italije".

Istraga protiv te banke se vodi još od 2009., kada su italijanski mediji izvijestili da je policija pretresla prostorije UniCredita i zaplijenila elektronske podatke Barclaysa.

Ova istraga je došla u teško vrijeme za UniCredit banku i njenog izvršnog direktora Frederika Giconija, koji su pod pritiskom da povećaju kapital i povrate povjerenje investitora poslije klizanja vrijednosti akcija te banke zbog strahovanja od negativnog uticaja suverene dužničke krize u eurozoni na njene finansije.