Svijet
0

Porastao broj žrtava bombaških napada u Baidžiju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U dva samoubilačka napada automobilima-bombama u sjevernom iračkom gradu Baidžiju u utorak su ubijene 22 osobe, dok ih je ranjeno 30, saopćila je policija.

Prema novom policijskom izvještaju povećan je broj žrtava s početnih 14 u prvim izvještajima nakon napada, koji su označili povećanje broja napada dok se sveti muslimanski mjesec ramazan primiče kraju.

Al-Qaida u Iraku najavila je da će pojačati napade tokom mjeseca posta, posebno napade na vladine zvaničnike i plemenske starješine koji su odlučili sarađivati s američkim snagama u borbi protiv sunitske islamističke gbrupe, javio je Reuters.

Načelnik policije Baidžija pukovnik Saad Nifus, ranjen je u napadu na njegovu kuću u kojem je ubijeno nekoliko njegovih tjelohranitelja.

Policija nije imala odmah objašnjenje o 22 poginula, ali je ranije javila da je u džamiji koja je napadnuta ubijeno najmanje 10 civila.

Policijski izvor u gradu izjavio je da je plemnski starješina koji je sarađivao s američkim vojnicima u borbi protiv Al-Qaide bio metom napada.

U napadima autobombama i bombama podmetnutim pokraj cesti širom Iraka u ponedjeljak je ubijena 21 osoba.