Svijet
0

Popratni potresi u Kini mogu trajati još 2-3 mjeseca

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Popratni potresi, nakon snažnog potresa jačine 8,0 stepeni Richterove skale koji je 12. maja razorio jugozapad Kine, vjerovatno će trajati još dva-tri mjeseca, izjavio je u utorak kineski stručnjak za seizmologiju He Yongnian.

"Na temelju prethodnih potresa slične jačine može se pretpostaviti da će se popratni potresi nastaviti još dva-tri mjeseca", rekao je bivši zamjenik direktora kineskoga seizmološkog zavoda, prenijela je agencija Xinhua.

Prema podacima toga zavoda do ponedjeljka u podne u jugozapadnoj provinciji Sečuan, koja je najteže stradala u potresu, registrirana su još 182 popratna potresa jačine preko četiri stepena Richterove skale, od kojih je 28 bilo jače od pet stepeni, a pet njih jače od šest stepeni.

"Snažni potresi, naročito oni jači od 8,0 stepeni, uvijek su praćeni dodatnim potresima, i to može trajati mjesecima", objasnio je He i dodao da učestalost i snaga potresa s vremenom opadaju, mada ima izuzetaka.

Stravična razaranja u Sečuanu su, smatra on, djelomično uzrokovana planinskim terenom na kojem je potres izazvao brojne odrone i klizišta, od kojih su neki blokirali riječne tokove i potaknuli formiranje novih jezera.

Da je Sečuan ravničarski predio, šteta bi vjerovatno bila mnogo manja, ocijenio je kineski stručnjak.

Broj poginulih u potresu je prema posljednjim zvaničnim podacima dostigao 65.080, dok se 23.150 ljudi i dalje vodi kao nestalo, a pet miliona je ostalo bez krova nad glavom.