Svijet
0

Poplave u centralnoj Evropi, suše i požari na jugu i u Rusiji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Dok u centralnoj Evropi poplave odnose živote i imovinu, na jugoistoku kontinenta i u Rusiji vatrogasci se i dalje bore s požarima i tropskim temperaturama.

Poslije visokih temperatura, kiše su stigle i na jug Španije, u pokrajinu Cordoba, gdje su već odnijele tri života.

U više španskih pokrajina proglašen je povećan stepen pripravnosti kako bi se izbjegle nove žrtve, pogotovo što kiša, uz olujni vjetar, i dalje pada.

Nevrijeme se, prema meterolozima, tokom dana očekuje u Malagi, Granadi, Cordobi i drugim pokrajinama u tom dijelu zemlje, javljaju lokalni mediji.

Više od 400 osoba tokom noći ostalo je bez struje na sjeveroistoku Mađarske.

Prema izvještaju agencije MTI, poplave su u ponedjeljak zahvatile i centralne i istočne dijelove Mađarske, a službe za vanredne situacije su imale pune ruke posla pošto su neke kuće poplavljene, a olujni vjetar je rušio krovove i obarao drveće.

Prema izvještajima poljskih medija, u jednom turističkom mjestu kod Krakova najmanje jedna osoba je stradalo, dok je 900 evakuisano zbog naleta olujnog vjetra i kiše.

To je treći put od maja da se Poljska bori s obilnom kišom, olujama i polavama.

Jake kiše koju prate olujni vjetrovi zahvatile su i pojedine dijelove Njemačke. Metereolozi strahuju da će se nepogode nastaviti i sljedećih dana, što bi moglo da dovede do izlivanja nekih rijeka.

U Češkoj, u sjevernoj Bohemiji, oko 2.000 stanovnika je moralo da se evakuiše, a najmanje je pet izgubilo život.

Neki putevi, mostovi i željeznica bit će jedno vrijeme van upotrebe, dok je 500 domaćinstava ostalo bez električne energije i plina, prenijeli su lokalni mediji. Štete se još procjenjuju, ali se vjeruje da su ogromne.

U isto vrijeme, tropske temperature, koje su posljednjih dana zahvatile jugoistočnu Evropu, izazvale su šumske požare na više mjesta u Grčkoj, u kojoj se temperature danima iznad 35 stepeni.

U Makedoniji je u utorak zabilježen najtopliji dan u ovoj godini: temperatura je dostigla 40 stepeni.

U Rusiji broj požara je značajno smanjen, ali službe za vanredne situacije i dalje imaju pune ruke posla. Metereolozi doduše najavljuju pad temperature, što bi moglo da bude presudno za obuzdavanje vatrene stihije.