Stotine kuća pod vodom
0

Poplave u Australiji odnijele tri života

Klix.ba
Tri osobe su smrtno stradale, a stotine kuća je pod vodom nakon što su kiše uzrokovale poplave u dijelovima Queenslanda, savezne države u Australiji. Grad Bundaberg, gdje spasioci uz pomoć helikoptera još uvijek izvlače neke stanovnike, očekuje najveće poplave u historiji.

U Brisbaneu, glavnom gradu ove savezne države, više od 5.000 kuća i posjeda je u opasnosti od potapanja. Prije dvije godine su poplave u Queenslandu odnijele 35 života, a gradonačelnik Bundaberga Mal Foreman je rekao da će ove poplave biti mnogo teže nego 2011. godine. Do sada je poplavljeno oko 1.200 posjeda, a deseci ljudi su zarobljeni na krovovima svojih kuća, gdje čekaju spašavanje, prenosi BBC.

"Pokušat ćemo izvući te ljude na sigurno što prije. Iako imamo helikoptere, vremenski uslovi su veoma opasni za letenje. Također je opasno tamo slati čamce za spašavanje, jer su podvodne struje vrlo jake", kazao je Campbell Newman, premijer Queenslanda.

Nivo vode u Bundabergu je jutros dostigao 9,13 metara i još se povećava. Nivo vode tokom poplave iz 2010. godine je iznosio 7,92 metara.

Poplave prijete i Brisbaneu, gdje voda već polako stiže do predgrađa. Stanovnici određenih dijelova grada su već evakuisani. Zvaničnici su izjavili da je u nedjelju pronađeno beživotno tijelo jedne starice, a da su danas pronađena još dva tijela muškaraca koje je odnijela voda.