Šteta se mjeri u milijardama
0

Poplave u 2010. odnijele hiljade ljudskih života

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U nizu poplavnih talasa širom svijeta od ljeta prošle godine do početka 2011. poginulo je više hiljada osoba, na stotine hiljada ih je ostalo bez domova, a pričinjena materijalna šteta procjenjuje se desetinama milijardi dolara.

Hitna evakuacija stanovništva počela je u ponedjeljak u sjeveroistočnoj Australiji, kojoj se približava snažan tropski ciklon Yasi za koji se procjenjuje da bi mogao biti najjači do sada. Taj dio Australije, od novembra se bori s katastrofalnim poplavama u kojima je poginulo 35 osoba, uništeno 30.000 domova i poslovnih objekata, a grad Brisbane je bio danima pod vodom.

U Boliviji je podivljala rijeka Molle Puncu, u proteklih nekoliko dana, odnijela živote najmanje 30 osoba pošto je bujica potopila autobus i kamion, saopćila je policija.

U poplavama u Pakistanu, augusta 2010. poginulo je najmanje 1.600 osoba, a poplave su pogodile i katastrofalne štete nanijele područjima na kojima živi dva miliona stanovnika.

U okolini Rio de Janeira u Brazilu, u poplavama izazvanim višednevnom jakom kišom, početkom 2011. godine poginulo je više od 1.000 osoba, a najteže pogođeni gradovi su Nova Friburgo i Teresopolis.

Na Filipinima je također početkom ove godine u poplavama nastalim zbog obilnih kiša nastradalo više od 50 osoba, 12 se vodi kao nestalo, a osam je povrijeđeno. Uništeno je oko 500 kuća, a oštećeno više od 2.000.

Poplave su bile obilne i česte u prvoj deceniji 21. stoljeća, a samo u Indiji su u ljeto 2005. godine dovele do smrti 850 osoba.

Krajem 2008. godine broj poginulih u klizištima i poplavama koje su pogodile brazilsku državu Santa Katarinu, dostigao je 100, a dvadesetak osoba se vode kao nestali.

Skoro 80.000 stanovnika je bilo primorano da napusti domove, a šest gradova je bilo je potpuno odsječeno od svijeta, podsjeća Tanjug.