Svijet
2

Poplave pogodile Rim, prekinut saobraćaj, pojedine ulice zatvorene

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjeverna predgrađa Rima danas je pogodila poplava, nakon što se uslijed obilne kiše izlila rijeka Tibor, a u međuvremenu se procjenjuje šteta koje je poplava nanijela Toskani, Umbriji i Veneciji, javio je AFP.

Rijeka Tibar, koja krivuda kroz grad, razbila je obale na pojedinim mjestima, otkačila čamce s vezova i sa sobom ponijela ruševni materijal. U sjevernom dijelu grada izlila se i rijeka Aniene.

U nekoliko dijelova italijanske prijestolnice prekinut je saobraćaj, a pojedine ulice su zatvorene. Iznad grada može da se vidi helikopter vatrogasaca iz kojeg se procjenjuje šteta, a spasilačke ekipe provjeravaju stanje na terenu.

U toku su, kako navodi AFP, opsežne akcije čišćenja u drugim dijelova Italije, posebno u priobalnom dijelu pokrajine Toskane i nižih dijelova Umbrije u kojoj je poplava u posljednjih nekoliko dana pogodila popularna odmarališta i poljoprivredne centre.

"Naš prioritet je da otklonimo vodu i blato radi sigurnosti građana. Nadam se da ćemo to okončati u narednih nekoliko dana", rekao je guverner Toskane Enrico Rossi, koji je zatražio pomoć države za obnovu.

U Veneciji, neimenovani predstavnik konzorcija koji nadgleda izgradnju podvodnih brana (MOSE) kojim bi se historijski grad zaštitio od povećanog nivoa mora, saopćio je da je voda u nedjelju dostigla najviši nivo u protekle četiri godine i da je potrebno hitno djelovati kako bi bila izbjegnuta apokalipsa.

Konzorcij je saopćio da je urađeno tri četvrtine zaštitnih brana i da je potrebno dodatnih 1,5 milijardi eura vladinog novca da bi se projekt završio do 2016. godine, prenio je Tanjug.

Nivo vode u Veneciji u nedjelju je dostigao 129 centimetara, što je najviše od 2008. godine, a ukupno šesti najviši evidentirani nivo od 1872. od kada se mjeri nivo morske vode u laguni. Bilo je potopljeno skoro tri četvrtine grada.