Evropski parlament
0

Pooštreni kriterijumi etiketiranja zdrave hrane

SRNA
Evropski parlament pooštrio je kriterijume za etiketiranje zdrave hrane time što je za niz poznatih prehrambenih proizvoda izdao zabranu da se na njima istakne da su pogodni za zdravlje, javlja dopisnik Srne.

Iako slijede pregovori i lobiranje industrije, očigledno je da je ova vrlo profitabilna grana prehrambene industrije na duže staze pretrpjela veliki udarac.

Zabrana se odnosi na široki raspon od preparata za mršavljenje, zatim vitaminskih proizvoda i jogurta do margarina i čajeva.

Evropski parlament na zasjedanju u Strazburu odbacio je, nakon konsultacija sa ekspertima, oko 80 odsto tvrdnji proizvođača da su njihovi prehrambeni proizvodi pogoduju  zdravlju. 

Za sirće od jabuka više ne smije stajati napomena da podstiče probavu ili mršavljenje.

Zeleni čaj više ne smije oglašavati da je dobar za krvni pritisak, holesterol, kosti, zube i vid ili da djelue kao antioksidant. 

Sok od brusnice ne smije se etiketirati kao prirodni antibiotik koji pomaže kod urinarnih infekcija žena.

Za probitiok laktobacilus plantarum (acidofil) ne smije se konstatovati da jača imuni sistem. Za glukozamin se ne smije tvrditi na etiketama da smanjuje rizik artritisa.

Istovremeno, Evropski parlament podržao je zabranu prodaje mesa od kloniranih životinja, tako da će zemlje članice EU koje to dozvoljavaju morati se dogovoriti o novim pravilima. 

Razlog za tu odluku jest tretman životinja, smanjenje biodiverziteta i moralni razlozi, a ne zabrinutost da je takvo meso opasno za zdravlje čovjeka, stoji u zaključcima Evropskog parlamenta. Evropski poslanici izglasali su i suspenziju hrane proizvedene nanotehnoogijom, što je grana mikrobitike koja koristi tehnologiju mikroskopskih dimenzija. 

Evropski poslanici odbacili su prijedlog da na etiketima kod prodaje mesa stoji da li je životinja bila hranjena genetski modifikovanom hranom. Isto se odnosi i na mliječne proizvode.