Godišnjica katastrofe
0

Ponude za pomoć Japanu pristigle iz više od 160 zemalja

SRNA
Premijer Japana Jošihiko Noda rekao je da su Japanu, od kada je pogođen katastrofom, upućene tople i velikodušne ponude za pomoć iz više od 160 zemalja i regija, te više od 40 međunarodnih organizacija.

Noda je u svom obraćanju novinarima povodom godišnjice velikog potresa na istoku Japana, rekao da je ova katastrofa odnijela gotovo 20.000 života, među kojima i veliki broj stranih državljana.

   	Govoreći o trenutnom stanju u Japanu, Noda je istakao da se infrastruktura i ekonomija  područja pogođenih katastrofom konstantno oporavlja, a da je lanac snabdijevanja za proizvodni sektor  u potpunosti obnovljen. 

   	''Više od 80 posto lokalnih vlasti u pogođenim područjima završile su izradu ''Plana obnove'' koji uključuje ambiciozne ciljeve za postizanje ''globalnih modela'' za uvođenje obnovljivih izvora energije i razvoj centara za naprednu medicinu'', rekao je Noda, dodajući da je njihov cilj da se relizacijom ovih planova, na konkretan način generiše potražnja usmjerena ka obnovi.

   	Noda je naglasio da će borba protiv nuklearne katastrofe  biti nastavljena sve dok reaktori u potpunosti ne obustave emisiju, saopšteno je iz Ambasade Japana u BiH.

    	Prema njegovim riječima, gotovo sve regije su se vratile svakodnevnom životu kakav su imale i prije katastrofe. 
    	
On je izrazio nadu da će ljudi bez bojazni dolaziti u Japan zbog posla, turizma i studija, te pozdravio ulaganja iz inostranih zemalja kao partnera u obnovi regija zahvaćenih katastrofom.