Svijet
0

Ponuda za sastanak u četiri oka Than Shwea i Suu Kyi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Mianmarska opozicionarka Aung San Suu Kyi spremna je razmotriti "povoljno" ponudu o susretu u četiri oka s prvim čovjekom režima, objavila je u petak njena stranka, dok se očekuje susret američke zastupnice s pripadnicima hunte u novom glavnom gradu Naypydawu.

Ovi događaji uslijedili su sedmicu dana nakon gušenja pokreta narodnih masa, koji je predmet oštrih osuda cijelog svijeta.

U četvrtak navečer je mianmarska državna televizija napravila iznenađenje objavivši da je šef hunte generalisimus Than Shwe spreman lično razgovarati sa Suu Kyi ako se ona odrekne svoje politike "sukoba" i podrške zapadnoj politici "sankcija".

U petak je glasnogovornik Nacionalne lige za demokratiju (LND) izjavio da je Aung San Suu Kyi, u izolaciji od 2003., može "pozitivno" razmotriti susret u četiri oka sa Than Shweom, ali da je odluka na "Dami" Ranguna.

Radi se o neuobičajenom prijedlogu susreta vojne hunte, iako uvjetovanom, u trenutku kada Vijeće sigurnosti UN-a namjerava u petak da razmotri krizu u Mianmaru.

Specijalni izaslanik UN-a za Mianmar Ibrahim Gambari, koji se odvojeno sastao s Than Shweom i opozicionarkom Suu Kyi posljednjih dana, trebao bi podnijeti izvještaj svoje misije članovima Vijeća sigurnosti, precizirali su Ujedinjeni narodi.