Kina
0

Ponovo uveden policijski sat u Urumqiju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Policijski sat ponovo je uveden u Urumqiju, glavnom gradu provincije Xinjiang, mada je bio ukinut u posljednja dva dana pošto su kineski zvaničnici ocijenili da je grad pod kontrolom pripadnika sigurnosnih snaga.

Kineske vlasti su naložile da u petak džamije u Urumqiju ostanu zatvorene i da se molitve obave kod kuće, ali su, i pored toga, otvorene najmanje dvije islamske bogomolje pošto se ispred njih okupila velika grupa ljudi, javio je BBC.

Petak je, za muslimane glavni molitveni dan, podsjeća BBC i dodaje da se očekivalo da će se kod džamija okupiti Ujguri, pa je zbog odbijanja džamija da ispoštuju naređenje o zatvaranju, ponovo uveden predhodno ukinut noćni policijski sat.

Reuters prenosi da je kineska policija razbila manje okupljanje Ujgura u susjedstvu Urumqija i da je uhapsila nekolicinu koju je odvela s rukama iznad glave.

Grupa od nekoliko stotina muslimana okupila se u blizini Bijele džamije iako je okupljanje zabranjeno. Prisutna je bila i naoružana policija, dok su oklopna policijska vozila blokirala ulice oko zgrade džamije, a helikopter kružio iznad.

  • Pogledajte, tako se oni odnose prema Ujgurima - kao prema životinjama, rekla je jedna žena, prenosi Reuters.

Urumqi je glavni grad ujgurske autonomne provincije Xinjiang, na sjeverozapadu Kine. Iz grada na hiljade osoba pokušava da pobjegne kako Ujguri tako i Kinezi.

Situacija u gradu je mnogo mirnija nego predhodnih dana i radnje normalno rade, iako je grad ostao duboko podijeljen.

Nasilje je počelo u Urumqiju u nedjelju kada su Ujguri pokrenuli protest zbog tuče između Ujgura i Hana u fabrici igračaka u južnoj kineskoj provincji Guangdong.

U nedjelju je 156 osoba izgubilo život, pretežno etničkih Hana i više od hiljadu je bilo povrijeđeno, dok je više od 1.400 osoba uhapšeno.