Svijet
0

Ponovo povećan priliv izbjeglica u Grčku: Popunjen izbjeglički kamp Moriana na Lezbosu

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon sporazuma između Evropske unije (EU) i Turske o rješavanju izbjegličke krize, koji je na snagu stupio prije deset dana, izbjeglice nastavljaju čekati u kampovima na grčkim otocima.

U izbjegličkom kampu na grčkom otoku Lezbosu kapaciteti su popunjeni. Boris Češirkov iz UN-ove Agencije za izbjeglice (UNHCR) kazao je da je u kampu Moria, čiji je kapacitet 2.000 osoba, popunjen.

Naglasio je da je u ovom kampu dostignut maksimum kada je prihvat novih ljudi u pitanju. Češirkov je pojasnio da je u kamp i jutros pristiglo novih 150 osoba.

"U kampu se već nalazi više od 1.800 osoba. Sa novopristiglih 150 osoba popunjen je u potpunosti kapacitet u ovom kampu", poručio je Češirkov. Zvaničnici sa otoka Lezbos naveli su da će, u slučaju dolaska novih izbjeglica, koristiti druge kampove na otoku.

Prema zvaničnim podacima, nakon stupanja na snagu sporazuma između EU i Turske, priliv izbjeglica na ovaj otok je bio značajno smanjen. Međutim, u ponedjeljak i utorak je ponovo došlo do porasta priliva izbjeglica. Samo u posljednja 24 sata u Grčku, a najvećim dijelom na otok Lezbos, pristiglo je 766 izbjeglica.

U skladu sa sporazumom između Evropske unije (EU) i Turske, tražioci azila koji od 20. marta budu ilegalno pokušavali ući u Evropu, bit će vraćeni u Tursku.Prema sporazumu za svakog izbjeglicu ili tražioca azila koji bude vraćen iz Grčke u Tursku jedan Sirijac će iz Turske biti smješten u EU.

Onima koji budu pokušali ilegalno ući u Evropu neće biti omogućeno da se smjeste u nekoj od zemalja EU.