Svijet
0

Ponovo otvorena Crvena džamija u Pakistanu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sporna Crvena džamija u pakistanskoj prijestonici Islamabadu u srijedu je ponovo otvorena nakon presude Vrhovnog suda donesene u utorak. Presuda je uslijedila tri mjeseca nakon što su u džamiju provalile vladine trupe kako bi protjerale ekstremiste koji su pronašli utočište unutar džamijskog kompleksa, javio je BBC.

Više od 100 ljudi ubijeno je tokom sukoba u julu. Glavni imam džamije je uhapšen. Njegova supruga je obećala da džamija neće biri korištena za političke aktivnosti.

Vrhovni sud izdao je naređenje za ponovno otvaranje nakon što je Umme Hassan dala to obećanje. Također je naredio vladi da obešteti sve ubijene tokom opsade.

Džamija je privrememno otvorena 27. jula, ali je ponovo zatvorena u roku od nekoliko sati nakon što su je demonstranti ponovo zauzeli u isto vrijeme kada je u napadu bombaša-samoubice u blizini kompleksa ubijeno 14 ljudi.

Napad na džamiju doveo je do niza osvetničkih samoubilačkih bombaških napada i drugih napada ekstremista širom Pakistana u kojima je ubijeno na stotine ljudi.

Lider tvrdolinijaškog islamskog studentskog pokreta, koji se zalagao za ponovno otvaranje džamije, izjavio je da će vjernici u velikom broju doći u srijedu kako bi prisustvovali molitvi.

"Nadamo se da se policija neće umiješati i pokušati nas maltretirati. Mi ćemo ostati miroljubivi", izjavio je Asif Dilawar Mahmood, predsjednik Tehreek Tuleba-o-Talibata (Pokreta muških i ženskih studenata) novinskoj agenciji AFP.

"Zahvalni smo Vrhovnom sudu zbog naredbe o ponovnom otvaranju džamije", kazao je.