EU
0

Ponovo otvorena berza za dozvole emisijama CO2

FENA
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
Berza Evropske unije (EU) za trgovanje dozvolama emisije ugljendioksida (CO2) za isporuku odmah otvorena je ponovo u petak nakon što nije radila tri sedmice, ali jutros nije bilo trgovanja budući da su trgovci strahovali od novih otkrića o krađi dozvola emisije.

Krađa dozvola u vrijednosti od najmanje 45 miliona eura primorala je Evropsku komisiju (EK) da prošlog mjeseca zatvori elektronska skladišta gdje su se čuvale te dozvole, a koja se nazivaju nacionalni registri, prenosi Reuters.

Jedan zvaničnik EU-a u petak je potvrdio da je ponovo otvoreno pet registara, u Francuskoj, Njemačkoj, Holandiji, Slovačkoj i Britaniji, dok je potvrdu o otvaranju pariške berze "Blue next" objavio njen portparol.

Jutros ipak nije bilo trgovanja na tim berzama, što potvrđuje strahovanja trgovaca da bi neke ukradene dozvole još mogle da budu u opticaju. Nepostojanje jasnih pravila o odgovornosti znači da kupcu tih ukradenih dozvola prijeti gubitak čitavog iznosa njihove nominalne vrijednosti.

Trgovanje na berzi za dovole emisije CO2 za isporuku odmah čini oko deset posto ukupnog trgovanja tim dozvolama na tržištu EU, u kojem najveći udio ima trgovanje dozvolama za terminsku isporuku u decembu, ali one nisu bile pogođene incidentom oko krađe.