Spor Rusija - Ukrajina
0

Ponovo "gasna kriza"?

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Rusija i Ukrajina ponovo su na pragu "gasne krize" nalik onoj koja je nedavno potresla čitavu Evropu, ostavivši stotine hiljada potrošača - prije svega na istoku kontinenta - bez grijanja, piše Times.

Ukrajinska kompanija Naftogaz je, naime, saopćila da, usprkos nedavno potpisanom novom ugovoru o cijeni i isporukama ruskog gasa Ukrajini, zbog finansijske krize koja je teško pogodila čitavu zemlju ima velikih problema s naplatom računa za gas od svojih potrošača.

Times piše da bi to uskoro moglo da dovede do prekida ukrajinskih mjesečnih isplata za već isporučeni gas ruskom energetskom gigantu Gazpromu.

Takav razvoj događaja potencijalno bi mogao da izazove novu obustavu isporuka gasa Ukrajini, ali i još glasnije zahtjeve Gazproma za vlasništvom nad gasovodima na ukrajinskoj teritoriji - koji u vrijeme ekonomske krize ostaju jedina vrijedna imovina koju ta zemlja ima, piše Times. Ukrajina je, naime, u velikim problemima otkada je potražnja za sirovinama koje izvozi smanjena, a vrijednost domaće valute naglo opala.

Svemu je, piše list, doprinijela i odluka MMF-a da zadrži isplatu druge rate zajma Kijevu od 16,5 milijardi dolara, zbog toga što se Kijev nije pridržavao odredaba sporazumu o zajmu.

Industrijska proizvodnja u Ukrajini opala je za preko 30 posto u odnosu na prošlu godinu, što je najveći pad u historiji zemlje, navode analitičari, a krizi i nestabilnosti doprinose i neprestane čarke između ljutih političkih rivala - predsjednika Viktora Juščenka i premijera Julije Timošenko, piše Times.