ICTY
0

Ponovno razmatranje optužnice protiv Karadžića

FENA
Sudsko vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) odobrilo je prijedlog Tužilaštva za ponovno razmatranje optužnice protiv Radovana Karadžića, u koju će biti uvrštena ubistva 140 ljudi u logoru "Sušica", javio je danas BIRN - Justice Report.

Vijeće je odredilo da optužnica s ovim izmjenama Sudu mora biti predata do podne, 27. februara, te je za 3. mart zakazalo ponovno pojavljivanje optuženog u sudnici da bi se izjasnio o ovim optužbama.

Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) i vrhovnog komandanta oružanih snaga RS-a, Tužilaštvo u Haagu tereti za niz zločina počinjenih širom BiH, a među kojima su i genocid u Srebrenici te još deset bh. općina.

Sud je veći dio izmijenjene optužnice protiv Karadžića prihvatio 17. februara, iz koje su "zbog nedostatka adekvatnih dokaza" trebali biti izbačeni incidenti u školi "Petar Kočić" u Bosanskoj Krupi, ubistva u Kasindolskoj ulici u Sarajevu, te ubistva 140 osoba u logoru "Sušica".

Tužilaštvo je potom tražilo dodatno vrijeme da bi dostavilo dokaze o incidentu u "Sušici", koje su prvobitno "zbog činovničke greške" izostavili.

"Sudsko vijeće je zabrinuto što je Tužilaštvo napravilo takvu grešku kada se radi o veoma važnom materijalu. Međutim, Vijeće prepoznaje teškoće s kojima se stranke suočavaju u ovako složenom slučaju, kao i to da su odmah poduzeti koraci da se ispravi ovaj problem i da je Tužilaštvo pružilo izvinjenje uz prijedlog za ponovno razmatranje“, navodi se u odluci Suda.