Svijet
0

Ponovno otvorena digitalna biblioteka EU-a

FENA
Prva evropska digitalna biblioteka "Europeana" u utorak je ponovno otvorena, mjesec dana nakon što je zbog prevelikog broja online posjetilaca prestala s radom.

"Europeana ponovo radi... učetverostručili smo serverski kapacitet", rekao je glasnogovornik Evropske komisije Martin Selmayr.

"Europeana, dostupna na sajtu www.europeana.eu, nudi višejezični pristup digitalnim verzijama najmanje dva miliona knjiga, rukopisa, slika, mapa, fotografija, zvučnih zapisa i drugih sadržaja od kulturnoga i historijskog značaja, koji se nalaze u više od 1.000 institucija u svih 27 članica Evropske unije, prenio je Reuters.

Kako je predviđeno, ova biblioteka, koja predstavlja odgovor EU-a na projekt digitalizacije knjiga američke kompanije Google, ponudit će do 2010. posjetiocima interneta više od deset miliona naslova.

Biblioteka je puštena u rad 20. novembra, ali je istog dana prestala s radom zbog pada računarskog sistema koji je nastao kada je više od deset miliona ljudi za sat vremena pokušalo pristupiti serveru.