Svijet
0

Ponovno odgođen izbor predsjednika Libana

FENA
Izbor predsjednika Libana odgođen je i 16. put, sada za 25. mart, što je posljedica najveće političke krize u koju je zemlja zapala od građanskog rata (1975-1990), saopćeno je u ponedjeljak iz ureda predsjednika libanskog parlamenta Nabiha Berrija.

"Sjednica koja je trebalo da se održi u utorak odgođena je za 25. mart", navodi se u saopćenju predsjednika parlamenta, prenijela je DPA. Agencija je podsjetila da je Liban ostao bez šefa države 23. novembru prošle godine.

U saopćenju se navodi da je izbor predsjednika republike ponovno odgođen zbog borbe oko vlasti između vladajuće koalicije koju podržavaju zapadne zemlje, uključujući SAD i Saudijska Arabija, i opozicijske alijanse koje predvodi Hezbollah, a podržava Sirija i Iran, prenijela je agencija Reuters.

Poslanici parlamenta ne mogu se okupiti kako bi izabrali predsjednika ako ne dođe do dogovora između rivalskih strana, što bi osiguralo potreban kvorum za glasanje.

Berri, koji važi za ključnu figuru opozicije u Libanu, ocijenio je za panarapske novine "Ashark al-Awsat" da se zemlja nalazi u "sveopćoj paralizi" i da je novi termin izbora koji je on utvrdio samo četiri dana prije održavanja samita Arapske lige u Damasku, u Siriji.

Reuters je naveo da su kralj Saudijske Arabije Abdullah, egipatski predsjednik Hosni Mubarak i jordanski kralj Abdullah Drugi najavili da neće doći na samit 29. i 30. marta ako ne bude izabran libanski predsjednik, odnosno ako on ne dođe u Damask, gdje se održava sastanak šefova država i vlada.