Svijet
0

Poništeni izbori u Južnoj Osetiji

FENA
Vrhovni sud Južne Osetije poništio je danas predsjedničke izbore na kojima je pobijedila bivša ministrica obrazovanja Ala Džiojeva, a parlament otcijepljene gruzijske republike odredit će za nekoliko dana novi datum za ponavljanje izbora.

Ova odluka je donesena zbog, kako je navedeno, nelegalnih aktivnosti pristalica Džiojeve, a poslije žalbe partije Jedinstvo čiji je kandidat Anatolij Biblov iznenađujuće loše prošao na izborima, prenijele su agencije.

Ranije danas Džiojeva je najavila da neće prihvatiti odluku Vrhovnog suda u slučaju poništavanja izbornih rezultata drugog kruga glasanja i istakla da nisu utvrđene nikakve neregularnosti.

"Navodne neregularnosti morala je da zabilježiti Centralna izborna komisija na dan izbora, a ne poslije objave rezultata glasanja kada je sve bilo poznato", kazala je ona u razgovoru za radio stanicu Eho Moskve.

Prema njenim riječima izbori su poništeni kako bi se obezbijedila pobjeda njenog protukandidata Bibilova.

"Mi ocjenjujemo djelovanje Vrhovnog suda kao potpuno neprofesionalno. Sadašnja vlast ne želi da ode na civiliziran način",istakla je Džiojeva, čije su pristalice već proslavile njenu pobjedu igrajući na ulici.

Poslije njene senzacionalne pobjede sa oko 56,7 posto osvojenih glasova u drugom izbornom krugu, ruski mediji ocijenili su izborni rezultat u Južnoj Osetiji kao poraz Kremlja koji je otvoreno podržao Bibilova.

U prvom izbornom krugu, koji je održan prije dvije sedmic, nijedan kandidat nije uspio da dobije potrebnu većinu, a Biblov i Džiojeva osvojili su po oko 25 posto glasova.

Ovo su bili prvi predsjednički izbori otkako je Rusija priznala nezavisnost Južne Osetije, nakon kratkog rata s Gruzijom 2008.godine, kada je Kremlj priznao i samostalnost druge gruzijske regije Abhazije.