Grčka
0

Poništena presuda protiv kapetana Laptala

FENA
Dubrovački kapetan Kristo Laptalo oslobođen je svih optužaba i pušten je na slobodu jer je drugostupanjski prizivni sud u Patrasu u četvrtak poništio presudu kojim je osuđen na 14 godina zatvora zbog krijumčarenja kokaina na brodu "Coral Sea", doznaje se od tajnika Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) Predraga Brazzodura.

Brazzoduro je rekao da su tužitelji tijekom današnje rasprave odustali od optužaba, ustvrdivši da Laptalo nije mogao sudjelovati u slanju droge u Grčku i dali preporuku za njegovo oslobađanje, što je sudsko vijeće i prihvatilo.

Svi koji su doputovali u Patras - obitelj, svjedoci obrane, predstavnici SPH i ITF-a i drugi slave, kazao je Brazzoduro dodajući da su oslobađajuću presudu pozdravili i svjedoci tužiteljstva.

"Konačno se našao netko tko je imao hrabrosti priznati da su bili u krivu", komentirao je odluku prizivnog suda Brazzoduro.

Ročište o žalbi počelo je jutros, a rasprava je završena nešto prije 17 sati.

Po Brazzodurovim riječima, svi su svjedoci ponovili i djelomice proširili svoje iskaze sa suđenja u kojima su potvrdili da nema argumenata i dokaza koji bi teretili kapetana Laptala.

Dubrovački kapetan Kristo Laptalo, prvi časnik Konstantin Metelev i vođa palube Narcis Garcia uhićeni su u luci Egionu u srpnju 2007., kada je u teretu, među paletama s bananama iskrcanima s njihova broda "Coral Sea", pronađen 41 kilogram kokaina.

Od uhićenja do donošenja presude sva trojica su bila u pritvoru. Na suđenju u srpnju ove godine Laptalo je nepravomoćno osuđen na 14 godina zatvora i određena mu je kazna od 200.000 eura, a dvojica njegovih kolega oslobođeni su optužbe.

U presudi je bilo navedeno da je Laptalo namjeravao prevesti i prevezao opojne tvari do grčke luke Egiona, posjedovao kokain, imao pristup njemu te da je mogao njime raspolagati.

U SPH su od početka procesa tvrdili da nema elemenata koji bi dokazivali krivnju kapetana Laptala i da nije mogao znati za pošiljku kokaina na brodu.