Britanska štampa
0

Ponesite palice, djecu ostavite kod kuće

FENA
Svi britanski listovi bave se u četvrtak neredima koji su pratili utakmicu West Ham – Millwall, u okviru engleskoga ligaškog kupa, kada je u sukobima pristalica dva kluba, kakvi nisu viđeni godinama, jedan čovjek izboden nožem, dok je nekoliko desetaka navijača povrijeđeno.

Dnevnik The Guardian piše da je nasilje bilo unaprijed planirano, i to posredstvom internetskog foruma na kojem se okupljaju najvatreniji navijači West Hama. Jednom internetskom pričaonicom kružila je poruka – ponesite palice, a djecu ostavite kod kuće.

Šokantni prizori u istočnom Londonu podsjetili su na sedamdesete i osamdesete godine prošlog stoljeća kada su huligani vodili glavnu riječ u engleskom nogometu. U međuvremenu su potisnuti, ali nisu nestali, a nema većeg rizika da izađu iz sjene od kup utakmice između West Hama i Millwalla, piše Guardian.

Dnevnik The Times pak smatra da se huliganstvo ne vraća, jer nikada nije ni odlazilo i uočava socijalnu dimenziju nereda u istočnom Londonu – mnogi navijači navodno su ogorčeni što je nekada radnički sport postao omiljena zabava dobrostojećih pripadnika srednje klase i nadaju se da će ih nasiljem otjerati sa stadiona.