Noam Chomsky
0

"Ponašanje Izraela je staljinstičko"

FENA
Noam Chomsky (Foto: AFP)
Noam Chomsky (Foto: AFP)
Čuveni lingvista i filozof, poznat kao oštar kritičar izraelske politike, američki Jevrej Noam Chomsky, kome je u nedjelju zabranjen ulazak u Izrael, izjavio je da je takva odluka posljedica činjenice što je namjeravao da održi predavanje samo na palestinskom, a ne i na izraelskom univerzitetu.

"Teško mi je da se sjetim sličnog slučaja, u kome je ulazak nekoj osobi zabranjen zato što ne predaje u Tel Avivu. Možda samo u staljinističkom režimu", rekao je profesor Chomsky u telefonskom razgovoru iz Amana za izraelski list Haaretz.

Chomsky (81) je pokušao da uđe u jevrejsku državu iz Jordana u namjeri da održi predavanja na Univerzitetu Bir Zeit kraj Ramallaha na Zapadnoj obali, posjeti Hebron i sastane se s palestinskim premijerom Salamom Fayadom.

Palestinski poslanik Mustafa Barghouti, koji je trebao biti domaćin profesoru, izjavio je Reutersu da je odluka Izraela "fašistička akcija koja se graniči s potiskivanjem slobode izražavanja".

Glasnogovornica izraelskog ministarstva unutarnjih poslova, Sabina Hadad, izjavila je kako još uvijek pokušavaju da razjasne stvari s vojskom, nagovjestivši mogućnost da se Chomskom ipak dozvoli ulazak.

Chomsky, profesor s Instituta za tehnologiju Massachusetts, proveo je pedesetih godina prošlog stoljeća nekoliko mjeseci u jednom kibucu i razmatrao da li da duže ostane u toj zemlji, podsjećaju izraelski mediji. On je sada planirao da na Zapadnoj obali ostane četiri dana i održi dva predavanja.

Na graničnom prelazu Mostu Alenbi zadržan je, međutim, oko tri sata, koliko je trajalo ispitivanje, dok mu na kraju ulazak nije zabranjen. S profesorom je bila njegova kćerka Aviva i nekoliko starih prijatelja. Chomsky je rekao da su prema njemu bili učtivi.

On je detaljno opisao da je oficir koji ga je ispitivao izgledao kao da mu je neprijatno zbog povjerenog zadatka.

"Pitao me je zašto predajem samo na Bir Zeitu, a ne na izraelskom univerzitetu. Rekao sam da sam u Izraelu držao puno predavanja", objasnio je Chomski, dodavši da je oficir čitao pitanja i tekst koji mu je bio unaprijed napisan, gdje je između ostalog navedeno: "Izraelu se ne sviđa ono što vi govorite".

"Nađite vladu u svijetu kojoj se sviđa", odgovorio je profesor.

Upitan je i da li mu je bio zabranjen ulazak u druge zemlje, on je odgovorio da mu se to desilo u Čehoslovačkoj nakon sovjetske invazije 1968.

Chomsky je namjeravao da sada održi predavanja na temu "Amerika i svijet" i "Amerika kod kuće".

Na pitanje na granici da li će govoriti u Izraelu, objasnio je da će, pošto govori o politici SAD-a, komentarisati i Izrael i izraelsku politiku.

Tada ga je oficir pitao da li je razgovorao s liderom libanskog Hezbollaha, Hasanom Nasrallahom, što je Chomsky potvrdio, precizirajući da je bio u Libanu prije rata između izraelske vojske i gerilaca Hezbollaha 2006. i da je razgovorao s mnogim političarima.

Na pitanje zašto nema izraelski pasoš, odgovorio je da je američki građanin.

Chomsky je inače prethodno posjetio Izrael i Zapadnu obalu 1997. kada je održao predavanja na obje strane.

On je za Haaretz također rekao da podržava stvaranje palestinske države, ali ne ono rješenje koje predlaže Izrael - "djeliće zemlje koji će se zvati država".

Ponašanje Izraela danas ga podsjeća, kako je istakao, na Južnu Afriku šezdesetih godina prošlog stoljeća, mada je rekao da slučaj nije sasvim isti kao aperthejd, već u nekom pogledu nije tako loš, a u drugom je čak i gori.

Chomski je i ranije često govorio protiv izraelske okupacije palestinskih teritorija.