Svijet
0

Pomorski incident između američke mornarice i tri izviđačka broda u Zaljevu

FENA
U vodama Zaljeva došlo je do incidenta između jednog broda američke mornarice i neidentificiranih izviđačkih brodova koji su se približavali američkom brodu, ali su nakon oštrog upozorenja s američke strane napravili polukrug i udaljili se, saopćio je glasnogovornik američke mornarice.

Prema američkom televizijskom kanalu CNN, incident se desio u četvrtak navečer i radilo se o iranskim izviđačkim brodovima.

Iran je demantirao u petak da su izviđački brodovi njegove flote umiješani u "sukob" s brodom američke mornarice u Zaljevu, prema izvoru bliskom Čuvarima revolucije, koji navodi iranska televizija.

Ovaj izvor unutar ideološke vojske iranskog režima demantira "svaki oblik sukoba između iranskih izviđačkih i američkih brodova", objavila je satelitska televizija.

Patrolni brod USS Typhoon nalazio se u blizini "neidentificiranih" izviđačkih brodova", kazao je pukovnik Nathan Christensen, glasnogovornik V američke flote.

"Typhoon je najprije uputio uobičajeno pitanje brodovima koji su se približavali, ali kako nije bilo odgovora Typhoon je dao oštro upozorenje na šta su se izviđački brodovi zaustavlili i on je nastavio svoj put", objasnio je glasnogovornik.

Prema CNN-u, jedan od izviđačkih brodova se približio na najmanje 200 metara od američkog Typhoona.

Prema Pentagonu, iranski izviđački brodovi često proganjaju američke brodove i prijete im da će ih napasti u klancu Ormuza, klanac između Irana i Arapskog poluotoka, kojim se obavlja značajan tranzit svjetske naftne trgovine.