Svijet
0

Pomoćnik u izvođenju napada u Najrobiju upozorio: Britanci su sljedeći

Klix.ba
Abubaker Shariff Ahmed zvani Makaburi, koji se traži zbog regrutiranja ubica u grupu koja je masakrirala civile u tržnici u Najrobiju, upozorio je kako su Britanci sljedeće mete.

Makaburi je izjavio kako teroristi planiraju ubijati Britance u okviru svoje misije širenja Šerijatskog zakona u svijetu.

Govoreći ekskluzivno za Daily Mail, on je izdvojio Davida Camerona kao specifičnu metu terorističke grupe Al-Šabab, koja je izvršila krvavi napad na tržnicu u Najrobiju prošle subote.

"Britanci će biti pojedinačne mete. To znači da će turisti na ulicama ginuti. Umrijet ćete. Britance treba protjerati i istrijebiti. Vaši predsjednici i vaši kabineti, svi su krivi. Obama je masovni ubica, dao bih svoj život kada bih njegov uzeo. Isto je i sa Davidom Cameornom. Oni bi trebali biti ubijeni", rekao je Makaburi za Daily Mail.

Nevjerovatna činjenica je ta da Makaburija još nisu ispitale kenijske vlasti, iako ga je UN optužio da je vodeći moderator i regruter mladih terorista u regiji. Iako je ranije tvrdio kako je doveo Bijelu udovicu Samanthu Lewthwaite u grupu, tokom razgovora s novinarom Daily Maila on je kazao kako ne zna gdje je ona niti da je bila uključena u posljednji događaj.

"Zovem je Samantha Fox. Ona je lisica. ne znamo ništa o njoj, ona ne postoji. Ako je to sve istinito onda je onda superžena", dodao je.

Inače, Makaburi je bijegu i krije se na kenijskom ostrvu Mombasa. Odsjeda na privatnom imanju i odbija otići čak i po cijenu života. Optužen je da je dio mreže koja je usmjerena na 100 britanskih terorista u trening kampove u Istočnoj Africi.

Upozorio je da je opsada tržnog centra Westgate samo početak. Na pitanje novinara šta je radio dok se skrivao, Makaburi je izjavio kako je pripremao bombu za sljedeće napade.