Benjamin Netanyahu
0

"Pomirenje Fataha i Hamasa znači kraj pregovora"

FENA
Benjamin Netanyahu (Foto: AP)
Benjamin Netanyahu (Foto: AP)
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je u ponedjeljak navečer da bi pomirenje između Palestinske uprave (PU), kojom dominira Fatah, i islamističkog Hamasa moglo dovesti do kraja mirovnog procesa.

On je to rekao nakon što je jedan pomoćnik Mahmouda Abbasa nagovijestio spremnost palestinskog predsjednika da se odrekne američke pomoći, ako je potrebno, kako bi osigurao jedinstvo s rivalskom frakcijom.

"Ne možete imati mir i s Izraelom i s Hamasom. Izaberite mir s Izraelom", kazao je Netanyahu.

Abbas je, kako je rekao njegov savjetnik Azzam Ahmad, spreman da se odrekne stotina miliona dolara američke pomoći ako je to potrebno da se postigne palestinsko jedinstvo.

"Naravno da nam je potreban američki novac. Ali ako ga koriste kao način da vrše pritisak na nas, mi smo spremni da se odreknemo te pomoći", rekao je Ahmad.

Američka adminstracija je najveći donator Palestincima, prenosi AP.

Ta pomoć je bila uskraćena dok je islamistički Hamas kratko vrijeme bio dio palestinske vlade nacionalnog jedinstva. Takva vlada je bila izolovana od međunarodne zajednice zbog odbijanja Hamasa da odbaci nasilje, prizna pravo Izraela na postojanje i postojeće mirovne sporazume s tom zemljom. Ona se raspala za vrijeme petodnevnog građanskog rata 2007. godine, u kome je Hamas preuzeo vlast u pojasu Gaze, pobjedivši snage lojalne umjerenijem Abbasovom Fatahu.

Otada su Palestinci podijeljeni između rivalskih vlada na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze. Otkako su mirovni pregovori Palestinske uprave s Izraelom zapali u ćorsokak, Abbas ulaže napore da se nezavisna Palestina prizna u međunarodnoj zajednici sa ili bez mirovnog sporazuma s Izraelom. Ti napori će kulminirati u UN-u u septembru.

U međuvremenu je, prema pisanju izraelske štampe, Izrael obavijestio 15 članica Vijeća sigurnosti UN-a i nekoliko istaknutih zemalja Evropske unije da će odgovoriti unilateralnim koracima ukoliko Uprava bude nastavila s naporima da dobije priznanje u granicama iz 1967. godine.

Zvaničnici izraelskog ministarstva vanjskih poslova rekli su da je generalni direktor ministarstva poslao tajnu depešu u više od 30 izraelskih ambasada da ulože diplomatski protest na najvišem mogućem nivou u odgovoru na palestinska nastojanja za priznanje države na sjednici Generalne skupštine UN-a.

U poruci stoji da je podrška međunarodnom priznanju od većine članica EU-a ohrabrila Palestince da se odreknu pregovora s Izraelom i da se posvete priznanju državnosti. Izraelske diplomate naglašavaju da takvi potezi neće dovesti do države, čak i ako je Generalna skupština prizna, već do nasilja.

Kakav će odgovor Izraela biti još se ne zna, niti je odluka o tome donijeta. Izraelska desnica sugeriše da se na Zapadnoj obali primjeni izraelski zakon ili da se anektiraju veliki blokovi jevrejskih naselja na okupiranoj teritoriji. Inače je bilo dogovoreno da se direktni izraelsko palestinski pregovori, obnovljeni 2. septembra, okončaju sporazumom o stvaranju palestinske države do septembra ove godine.

Pregovori su, međutim, propali poslije samo tri sedmice jer Izrael nije udovoljio palestinskom zahtjevu da produži moratorij na izgradnju novih kuća za Jevreje na Zapadnoj obali.