Svijet
0

Pomilovan njemački terorista Hans-Joachim Klein

FENA
Bivši njemački terorista Hans-Joachim Klein, osuđen 2001. na devet godina zatvora zbog učešća u otmici talaca OPEC-e u Beču 1975., konačno je pomilovan, objavila je regionalna država Hessen u sedmičniku Der Spiegel, koji izlazi u ponedjeljak.

U 2003., nakon pet godina zatvora, kazna mu je uvjetno odgođena, ali je ministar pravosuđa Hessena Jorf-Uwe Hahn (FDP) na kraju skinuo ostatak njegove kazne, kako bi Klein "konačno imao mogućnosti da ponovo postane koristan član društva".

U decembru 1974., otmicu talaca na konferenciji Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) vodio je venecuelanski terorist Illich Ramirez Sanchez, poznat pod imenom Carlos.

Jedinica od šest naoružanih osoba ubila je jednog tjelohranitelja, austrijskog policajca i službenika OPEC-e a potom uzela 70 osoba za taoce.

Hans-Joachim Klein (61) nikada nije negirao da je učestvovao u ovoj operaciji u kojoj su ubijene tri osobe. On je još 1977. priznao, za njemački sedmičnik Der Spiegel, svoju umiješanost u operaciji i izjavio da odustaje od terorizma. On je izrazio svoje žaljenje i tokom sudskog procesa 2001. u Frankfurtu.

Klein se vratio da živi u Normandiju, gdje se krio 20 godina prije nego je uhapšen 1998.