Svijet
17

Pomagao ranjenim Palestincima: Ljekar Mads Gilbert ličnost godine u Norveškoj

Anadolija
Mads Gilbert, norveški ljekar koji je svjetskoj javnosti postao poznat po svojim nadljudskim naporima da pomogne ranjenim Palestincima u bolnici Sifa u Gazi, izabran je za "ličnost godine" u Norveškoj.

Norveški list "Verdens Gang (VG)" izabrao je ovog ljekara za ličnost godine u njegovoj domovini.

Doktor Gilbert (67), koji trenutno radi kao ljekar i anesteziolog u Univeritetskoj bolnici Sjeverna Norveška, proveo je više od pedeset dana pružajući pomoć mnogima od 11.000 ranjenih u napadima Izraela na Pojas Gaze.

Tokom sukoba, norveški doktor je oštro kritikovao Izrael kazavši da se akcije te zemlje mogu nazvati "državnim terorizmom na najvišem nivou".

Inače, Gilbert je tokom posljednjih izraelskih napada dvije sedmice boravio u Gazi gdje je zajedno sa palestinskim medicinskim osobljem pomagao u spašavanju ranjenih civila. Bio je istaknuto lice u kampanji za pomoć palestinskim žrtvama tokom operacije izraelske vojske na Gazu u kojoj je ubijeno više od 2.100 Palestinaca. Tokom napada na Gazu, Gilbert je često davao intervjue medijima o situaciji na terenu i o nestašici medicinskih potrepština. Norveški ljekar je i 2008. i 2012. godine, također, pomagao u liječenju ranjenih tokom sukoba u Gazi.

Ipak, norveški ljekar je postao poznat u svjetskoj javnosti nakon što je 31. jula 2014. godine obavio porođaj Palestinke pod "kišom granata", a koja je pritom na svijet donijela četvorke. Nedugo poslije toga uputio je i protestno pismo američkom predsjedniku Baracku Obami u kojem je upozorio svijet o stradanju nedužnih civila u Gazi, te upitao predsjednika Obamu "Ima li srce?".

U pismu je prozvao američku administraciju i predsjednika Obamu od kojeg je tražio da zaustavi izraelske napade na Gazu i, kako je istakao, promijeni historiju.

U pismu koje je upitio, dok je bio jedan od rijetkih stranaca u bolnici u pojasu Gaze tokom posljednjih izraelskih napada, svjetskoj javnosti je opisao uslove u bolnici u Gazi gdje, kako je tada kazao, svaki dan dovoze nove žrtve izraelskih napada među kojima se nalaze i djeca.

Inače, vlada Izraela je u novembru ove godine norveškom doktoru zabranila ulazak u Gazu zbog, kako je navedeno, sigurnosnih razloga. Ipak, Gilbert je poručio kako će nastaviti pomagati Palestincima uprkos namjeri Izraela da ga u tome spriječi. Napominje kako je Izrael donio takvu odluku protiv njega zbog kritika koje posljednjih godina javno iznosio protiv države Izraela.

Nakon posljednjeg boravka u Gazi tokom izraelske ofanzive i povratka u Norvešku bio je u žiži svjetske javnosti nakon poziva arapskim liderima da "obustave isporuku nafte Amerikancima dok se ne ukine opsada i bombardiranje Gaze i dok Palestincima ne budu data njihova prava".

Urednik VG-a Torry Pedersen rekao je da je doktor Gilbert zaslužio nagradu ličnosti godine u Norveškoj.

"Riječ je o požrtvovanom i posvećenom doktoru koji je po ko zna koji put rizikovao svoj život, našao se u samom centru krvoprolića u Gazi, a imao je samo jedan cilj, a to je da spasi živote što većeg broja djece", rekao je urednik lista.

Nakon primanja nagrade, doktor Gilbert je kazao kako nagradu vidi kao neki vid podrške za njegov rad.

"Ta nagrada je ne primarno za mene, nego za palestinski narod koji pati tako dugo. Mislim da ljudi žele čuti istinu, i saznati šta se zapravo događa u Gazi. Pokušavam da izvršim tu ulogu najbolje što mogu", kazao je ovaj doktor koji preko 30 godina pomaže ranjenima u međunarodnim konfliktima, posebno u Gazi.