Svijet
0

Fotografije polugole "uzbekistanske princeze" dovele do političke krize u zemlji

Klix.ba
Uzbekistanski moćnici koji okružuju diktatora Islama Karimova krenuli su u otvorenu borbu sa njegovom glamuroznom kćerkom Gulnarom u vezi sa nasljeđivanjem vlasti.

Šef tajne službe, Rustam Inoyatov, navodno je Karimovu uručio dosje pun kompromitujućih materijala o njegovoj kćerki, koji uključuju i fotografije na kojima je polugola te navode o ogromnoj finansijskoj korupciji. Karimov je navodno gađao Inoyatova pepeljarom i mobitelom, a zatim je pozvao svoju 41-godišnju kćerku i ošamario je. Fotografije prikazuju Gulnaru sa paunovim perjem na sebi, a nastale su u aprilu.

Karimov, čiji je režim ozloglašen zbog teških mučenja protivnika, primijećen je kako sam hoda oko predsjedničke palače. U zemlji je, zahvaljujući borbi za nasljednika došlo do velike političke nestabilnosti.

Gulnara se donedavno činila nedodirljivom, ali je prošle sedmice ostala bez svojih unosnih televizijskih i radijskih posjeda. Uzbekistanski moćnici na sve se načine trude da diskredituju i sruše najmoćniju ženu Centralne Azije.

"Uzbekistanska princeza" nagomilala je, zahvaljujući korumpiranoj vladavini svog oca, bogatstvo procijenjeno na čak 470 miliona eura. Karimov je na vlast stupio nakon pada Sovjetskog saveza, kada je pamukom i gasom bogati Uzbekistan stekao nezavisnost.

Gulnara je prošle sedmice na Twitteru priznala napade režima na njeno poslovno carstvo, a tvrdi i da je pretrpjela trovanje živom. Prošlog mjeseca je njen ključni politički saveznik i rođak, Akbarali Abdullayev, uhapšen pod sumnjom da ga Gulnara promovira kao budućeg vladara i marionetu.

Karimov je sazvao svoje glavne zvaničnike i optužio ih zbog tajenja informacija. Uhapšeni su svi šefovi obavještajne službe i Ministarstva unutrašnjih poslova koji su imali informacije o Gulnarinim navodnim aktivnostima, a nisu učinili ništa da ih spriječe. Uhapšeno je 18 visokih zvaničnika, a veliki broj ih je pobjegao u inozemstvo.

Omča se polako steže oko Gulnare, koja je u julu smijenjena sa mjesta ambasadorice u UN-u i tako izgubila diplomatski imunitet. U Francuskoj i u još najmanje jednoj evropskoj zemlji je pokrenuta istraga o njoj.

Politički stručnjaci navode kako "lešinari kruže" oko Karimova, koji nije imenovao nasljednika, uprkos velikim zdravstvenim problemima. Počeli su eliminisanjem Gulnare i njenog političkog utjecaja, a uskoro bi se mogli početi boriti između sebe.