Svijet
0

Polovina Britanaca traži da Blair ode najkasnije za 12 mjeseci

FENA
Polovina Britanaca želi da Tony Blair napusti svoju premijersku fotelju najkasnije za 12 sljedećih mjeseci, prema rezultatima ankete koju je obavio institut ICM za televiziju BBC a koja je objavljena u ponedjeljak.

Prema brojkama ICM-a, 29 posto ispitanih smatra da bi Blair trebao napustiti Downing Street već sada, 21 posto želi da njegov odlazak uslijedi najkasnije za 12 mjeseci.

Samo 23 posto Britanaca ispitanih u okviru te ankete, obavljene za Newsnight, informativne emisije BBC 2, podržavaju premijera u njegovoj želji da završi treći mandat prije nego ga smijene, odnosno do 2009. ili čak 2010. godine.

Manje od 21 posto ispitanih osoba smatraju, naprotiv, da Tony Blair ne bi trebao da ode prije vremena i žele da održi svoju riječ i da se kao lider kandiduje i četvrti mandat u Downing Streetu.

Blair je prije parlamentarnih izbora od 5. maja prošle godine izjavio da je treći mandat njegov posljednji mandat.

Što se tiče popularnosti Tonyja Blaira, ona je na najnižem nivou. Njegov nasljednik i ministar za ekonomiju i finansije Gordon Brown dobio je veću podršku, jer 63 posto ispitanih osoba ima o njemu dobro mišljenje, prema anketi ICM-a.

Prema brojkama ove ankete, jasno je da je rat u Iraku uticao na pad popularnosti Tonyja Blaira, jer je 52 posto ispitanih osoba priznalo da je to bio parametar koji je uticao na mišljenje o njihovom premijeru a 60 posto smatra da je ulazak u taj sukob bila loša odluka.

U prethodnoj anketi za Newsnight u 2004. samo 43 posto ispitanih osoba je kritikovalo odluku šefa vlade što je odveo Veliku Britaniju u rat protiv Saddama Husseina.

Anketa Instituta ICM-a je obavljena na 1.006 ispitanih osoba telefonom.