Svijet
0

Poljski vojnici u zatvoru zbog kršenja Ženevske konvencije

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Poljska vojna policija uhapsila je sedam vojnika koji su bili u vojnoj misiji u Afganistanu zbog kršenja međunarodnog prava, saopćilo je u utorak ministarstvo odbrane u Varšavi.

Ministarstvo je navelo da vojno tužilaštvo sumnjiči vojnike da su prekršili "međunarodno pravo i norme, posebno Ženevsku i Hašku konvenciju", dok su bili u sastavu poljskog kontingenta u misiji koju predvode snage NATO-a u Afganistanu.

Zasad nije poznato više detalja o ovom slučaju, ali je tužilaštvo navelo da će podići optužnice protiv sedam vojnika, prenio je AP, napominjući da se Ženevskom konvencijom utvrđuje zaštita civila tokom ratnih sukoba.

Glasnogovornik ministarstva Jaroslaw Rybak je izjavio da su vojnici uhapšeni u vezi s incidentom koji se dogodio 16. augusta u istočnom Afganistanu.

Ministarstvo je tada saopćilo da je nekoliko afganistanskih civila ubijeno u razmjeni vatre poljskih vojnika s ekstremistima nakon eksplozije bombe ispod oklopnog vozila poljske vojske.

Iako vojni dužnosnici u Varšavi nisu htjeli obavijestiti javnost koliko je civila poginulo, AP podsjeća da je NATO saopćio kako je u tome incidentu poginulo pet, a ranjeno troje Afganistanaca.