Iznervirala ga pitanja
0

Poljski predsjednik zaprijetio novinarki

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Poljski konzervativni predsjednik Lech Kaczynski zaprijetio je poznatoj novinarki poljske televizije da će uništiti njenu karijeru, iznerviran pitanjima o Lechu Walensi, koga on mrzi, objavila je novinarka u listu Gazeta Wyborcza.

Monika Olejnik, novinarka komercijalne televizije TVN, poznata u Poljskoj po svojim oštrim pitanjima, intervjuirala je Lecha Kaczynskog tokom evropskoga samita u Bruxellesu, gdje je šef države boravio unatoč protivljenju liberalne vlade Donalda Tuska.

Tokom intervjua, Lech Kaczynski nije skrivao svoje iznenađenje time što su evropski dužnosnici odobrili ulazak osnivača sindikata Lecha Walense u grupu o razmišljanima za budućnost Evrope.

On je optužio Walensu da je ranije vrijeđao njegovog brata blizanca Jaroslawa Kaczynskog, trenutno šefa prve opozicione parlamentarne stranke Pravo i pravda (PiS).

"Djevojčice, djevojčice, vi ste već na mojoj crnoj listi. Zažalit ćete zbog toga. Ja ću vas dokrajčiti", rekao je Kaczynski novinarki upravo nakon intervjua, objavila je ona.

Direktor predsjednikovog ureda Piotr Kownacki potvrdio je u subotu da je bilo "razmjene neugodnih izraza", između predsjednika i novinarke.

"Monika Olejnik je dala nagovijesiti da je bilo prihvatljivo vrijeđati predsjednikovog brata. To ga je nerviralo", objasnila je ona.

Prema Gazeti Wyborcza, predsjednik je nakon toga lično pozvao Moniku Olejnik tražeći od nje da joj oprosti. Novinarka je prihvatila njegove isprike i kanal TVN je povukao tužbu protiv predsjednika koja je bila uložena Audiovizuelnom vijeću Poljske.