Svijet
0

Poljski predsjednik ne želi potpisati Lisabonski ugovor

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Poljski predsjednik Lech Kaczynski zasad ne želi potpisati Lisabonski ugovor, nego će pričekati da Irska promijeni svoje držanje.

Glasnogovornik poljskog predsjednika Michal Kaminski izjavio je u jednom intervjuu u ponedjeljak navečer da predsjednik zasad ne želi potpisati ugovor. "Mnogo toga upućuje na to da Lisabonski ugovor ne postoji", prenijela je agencija PAP riječi Kaminskoga.

"Upitno je... ima li ugovor uopće smisla nakon što su ga je Irska odbila", dodao je glasnogovornik, poručujući da će poljski predsjednik ipak staviti potpis na ugovor, ali tek nakon što se "prebrodi irska kriza".

Predsjednik poljske vlade Donald Tusk, član desno liberalne Građanske platforme (PO), pozvao je na ratifikaciju ugovora u preostalim zemljama nakon što je odbijen na referendumu u Irskoj.

"Možemo pronaći rješenje koje uzima u obzir i bojazni Iraca", izjavio je Tusk. Poljski parlament je u aprilu odobrio ratifikaciju ugovora, a konačnu potvrdu ratifikacije treba dati poljski predsjednik.

Kaczynski je već ranije najavio da njegova spremnost za potpis na ugovor ovisi o uspjehu tzv. kompetencijskog zakona u Poljskoj. Riječ je o zakonu kojim se uređuju uvjeti pod kojima poljska vlada ubuduće smije pristati na promjene evropskog ugovora i odgovarajućih protokola.

Desno konzervativna opozicijska stranka Pravo i pravda (PiS), iz koje potječe i predsjednik Kaczynski, prenosi Hina, ranije je izrazila bojazan da bi vlada mogla svojevoljno pristati na izmjene u ugovoru.