Svijet
3

Poljski muslimani: Zabrana halal i košer klanja nije po zakonima EU

Klix.ba
Zajednica poljskih muslimana tvrdi da kontroverzna zabrana halal i košer klanja, koja je izazvala žestoke rasprave u zemlji i inostranstvu, nije legitimna po zakonima Evropske unije.

"Direktive EU odnose se i na Poljsku, a u ovom slučaju su iznad nacionalnog zakona", kaže poljski muftija Tomasz Miskiewicz, citirajući rezultate stručne pravne analize, koju su zatražile Islamska zajednica i mesna industrija.

Aktivisti za prava životinja pozdravili su zabranu, ali jevrejski i islamski čelnici u pretežno katoličkoj Poljskoj tvrde da taj čin narušava njihove vjerske slobode, a Izrael ga je nazvao "neprihvatljivim".

Farmeri i izvoznici mesa u Izrael i islamske zemlje, koji su godišnje izvozili i do 350 miliona eura halal i košer mesa, su također osudili zabranu.

Jevrejska zajednica je zatražila od poljskog Ustavnog suda da presudi da li zabrana narušava njihovu vjersku slobodu, ali Miskiewicz kaže da za to nema potrebe, budući da evropski zakoni poništavaju zabranu.

"Halal i košer klanje su, prema tome, zakoniti u Poljskoj od 1. januara i mogu se vršiti u klaonicama", objasnio je Miskiewicz.

Evropska unija presudila je da klanje stoke mora da minimizira patnju životinje, ali su vjerske grupe izuzete iz obaveze da životinja mora biti omamljena prije smrti. Po košer i halal pravilima, životinje se ubijaju presjecanjem grla.

Ova metoda je 1. januara zabranjena u Poljskoj, nakon što je Ustavni sud odlučio da se ne podudara sa zakonima o pravima životinja.

Zakonodavci su 12. juna poništili vladin zahtjev da se nastavi sa ovom praksom. Miskiewicz je rezultate stručne pravne analize poslao poljskom Ministarstvu poljoprivrede sa zahtjevom da ponište sve svoje direktive o zabrani halal i košer klanja u klaonicama u roku od sedam dana.

"Približavamo se Kurban Bajramu, 15. oktobra, jednom od najvažnijih islamskih praznika i računamo na to da ćemo ga moći proslaviti u skladu sa našom tradicijom", rekao je.

Jevrejska i Islamska zajednica imaju po 20 do 30 hiljada pripadnika u Poljskoj, zemlji od 38 miliona stanovnika.