Nakon afere
0

Poljski ministar pravde podnio ostavku

FENA
Foto: Dziennik.pl
Foto: Dziennik.pl
Poljski ministar pravde Zbigniew Cwiakalski podnio je u utorak ostavku na tu funkciju nakon novog slučaja samoubistva jednog zatvorenika osuđenog u aferi o otmici i ubistvu, zbog čega je nastala velika afera u Poljskoj.

"Stavio sam premijeru svoju ostavku na raspolaganje i on ju je prihvatio", rekao je ministar novinarima. Cwiakalski će obaviti sve tekuće poslove do imenovanja svoga nasljednika.

Ostavka ministra povezana je sa samoubistvom Roberta Pazika, zatvorenika koji se objesio u svojoj zatvorskoj ćeliji. On je bio osuđen na doživotni zatvor.

Radi se o trećem samoubistvu u aferi otmice i ubistva Krzysztofa Olewnika, sina poljskog industrijalca početkom 2000. godine.

Deset osoba je osuđeno na kazne zatvora u ovoj aferi.

Krzysztof Olewnik je otet 2001. u 25. godini. U julu 2003. njegova porodica je platila otmičarima otkupninu od 300.000 eura, ali on nije oslobođen. Njegovo tijelo je pronađeno pet godina nakon otmice.

Porodica Olewnik optužuje policiju i poljsko pravosuđe da nije zakonski vodilo istragu pod političkim pritiscima, ali to nikad nije uspjela dokazati.

Nova sudska istraga je otvorena 2007. zbog uočenih nepravilnosti.